İşletmeniz için çevrimiçi bir varlık oluşturmaya hazırsanız, markanızla eşleşen bir alan adı seçmek isteyeceksiniz. Bu şekilde müşteriler sitenizi kolayca bulabilir ve sitenize güvenebilir. Alan adınızı seçerken aklınızda bulundurabileceğiniz birkaç adım vardır.
Bir .com Uzantısı Kullanın
Mutlaka birçok web sitesini ziyaret etmişsinizdir ve en popüler alan adı uzantısının .com olduğunu, diğer güvenilir veya yaygın seçeneklerin ise .org ve .net olduğunu görmek zor değildir.
Ancak seçenekler çok çeşitlidir ve .xyz‘den .co’ya, .cafe’den .pizza‘ya kadar her şeyi içerebilir. Ancak, profesyonel olmayan veya güvenilmez olarak görünebilecekleri için daha tuhaf bir seçenek seçerken dikkatli olun.
Eğer .com mevcutsa, onu seçin. Bir alan adına karar verdiyseniz ancak .com varyantı mevcut değilse .org, .net veya .co da iyi alternatiflerdir.
Profesyonel İpucu: Çoğu ücretsiz web sitesi oluşturucu, ücretsiz olarak bir site oluşturmanıza izin verir, ancak özel bir alan adı bağlamak için ücretli bir abonelik gerektirir. Tamamen markalı bir web sitesi istiyorsanız, sitenizi özel bir alan adını ücretsiz olarak bağlamanıza izin veren bir CMS üzerinde oluşturun.
Kısa ve Basit Tutun
Alan adınız uzunsa insanların hatırlaması daha zor olur ve bu da sizin için daha az trafik anlamına gelebilir. 6-14 karakter uzunluğunda bir alan adı önerir.
Bunun ötesinde, yazımı veya telaffuzu zorsa kısa bir alan adı yararlı değildir, çünkü kullanıcılar web sitenizin URL’sini yazmaya çalışırken muhtemelen yollarını kaybedeceklerdir.
Kısa Çizgilerden, Sayılardan ve Çift Harflerden Kaçının
Bu unsurların her biri, kullanıcıların web sitenize erişmek için atlamaya çalıştıkları başka bir engeldir. Bu karakterleri akılda tutmak tam olarak sezgisel değildir ve çift harfler alan adını dağınık ve okunması zor hale getirebilir.
Kullanıcılar internette işletmenizin web sitesini aramaya çalışırken tüm bu unsurların yazım hatası haline gelmeye açık olduğundan bahsetmeye bile gerek yok. Web sitenizi müşterilerinizle ağızdan ağıza paylaşıyorsanız, alan adının tire işaretleri, sayılar ve aynı harflerin arka arkaya gelmesiyle karışık olması da net bir şekilde aktarılmasını zorlaştırır.
Benzersiz, Spesifik ve Markaya Uygun Kalın
Tüm bunlar akılda tutulduğunda, hem net ve özlü hem de benzersiz ve işinize sadık bir alan adı bulmak zor olabilir.
Ancak kesinlikle yapılabilir. İşletmenizin adını ve ne sattığınızı aklınızın bir köşesinde tutun ve alan adınızın istediğiniz çevrimiçi kitleyi de çektiğinden emin olmak için nişinizi araştırın.
Anahtar Kelimeler Ekleyin
Aşırıya kaçmadan – unutmayın, burada kısa ve tatlı bir şey istiyoruz – alan adınızı yönlendirmeye yardımcı olması için biraz anahtar kelime araştırması yapın.
Anahtar kelimelere odaklandığınızda, alan adınızdan ve markanızdan gelen SEO desteğinden de yararlanacaksınız. Anahtar kelimeler üzerinde beyin fırtınası yaparken, sıralama şansınız olması için rekabetin düşük ila orta düzeyde olduğu seçeneklere bakın ve anahtar kelimelerin markanızı yansıtacağından emin olun.
Araştırmanızı Yapın
Anahtar kelime araştırmasının yanı sıra, mükemmel gibi görünen bir alan adı hayal edip de bilmeden ticari markalı bir alan adını ihlal ettiğiniz için kendinizi sıcak suların içinde bulmak kadar kötü bir şey yoktur.
Yasal sorunlarla uğraşmamak ve başka bir benzersiz, SEO dostu alan adı bulmanın zahmetli sürecinden kaçınmak için seçtiğiniz alan adının gerçekten orijinal olduğundan emin olun.